Arvokiinteistön historiaa kunnioittava perusparannus- ja entisöintiprojekti maaliin


    Helsingin Kluuvissa sijaitsevan, Ilmarisen omistaman Mikonkatu 9:n arvokiinteistön mittava perusparannustyö valmistui vuoden 2019 alussa. Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen vastasi projektin pää- ja arkkitehtisuunnittelusta.

    Mikonkatu 9:n julkisivu peruskorjauksen jälkeen
    Vuonna 1929 rakennetun, Jussi ja Toivo Paatelan suunnitteleman kiinteistön omistaa Ilmarinen.

    Alun perin Atlas-pankin pääkonttoriksi rakennetun Mikonkatu 9:n punatiilisen rakennuksen perusparannus tuli tarpeeseen. Vaikka yhdeksänkymppisen rakennuksen julkisivujen tiilet ovatkin edelleen hyvässä kunnossa, eivät sen tilat ja parikymmentä vuotta vanha talotekniikka enää vastanneet nykypäivän tarpeisiin. Etenkin keskustakiinteistön kohdalla vuokralaisten odotukset ovat korkealla.

    – Rakennus oli taloteknisesti elinkaarensa päässä. Tämän päivän toimistotalossa ei vanhalla tekniikalla enää saada irti niitä ominaisuuksia, joita käyttäjät nykyään tiloilta edellyttävät, Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurila kertasi saneerausprojektin taustoja harjannostajaisten yhteydessä.

    Jotain uutta, jotain vanhaa…

    Kiinteistön julkisivu ja osa sisätiloista on suojeltu asemakaavassa merkinnällä SR-1.  Tämä tarkoittaa, että rakennuksia tai rakenteita ei saa muuttaa tai purkaa siten että niiden kulttuurihistoriallinen tai rakennustaiteellinen arvo heikkenee. Korjaustöistä on neuvoteltava museoviranomaisten kanssa.

    – Löysimme yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon asiantuntijoiden kanssa suunnittelu- ja toteutusratkaisuja, jotka tyydyttivät kaikkien osapuolien tavoitteet, projektin pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastannut arkkitehti SAFA, sisustusarkkitehti SIO Jari Inkinen sanoo.

    Mikonkatu 9:n alakerrosten lattiat entisöitiin peruskorjauksen yhteydessä
    Nykyisen Epicenterin vastaanottoaulan upea lattia rakennettiin laatta kerrallaan vanhojen mustavalkoisten valokuvien perusteella.

    Kiinteistö peruskorjattiin täysin. Sisärakenteet purettiin monin paikoin betonirakenteisiin asti mahdollisten sisäilmaongelmien välttämiseksi. Toisaalta jälkikäteen rakennettuja välipohjia purettiin tilan avartamiseksi ja osa katutason sisätiloista palautettiin alkuperäistä vastaaviksi. Esimerkiksi pankkiholveja vartioimaan maalatut lohikäärmeet sekä pankin vanhojen asiakastilojen lattiat entisöitiin.

    – Lattian kuviot tehtiin vanhojen mustavalkoisten valokuvien perusteella, Inkinen kertoo. Värisävyjä arvailtiin hyvin vähäisten johtolankojen avulla ja uudet lattialaatat leikattiin ja liimattiin valokuvan mallin mukaisiksi. Entisen sisäpihan valokatto purettiin, ja sen päälle rakennettiin uusi kuparipintainen vesikatto. Valokaton alkuperäinen kehikko jätettiin paikoilleen ja sen lasipintojen taakse piilotettiin keinovalot tuomaan vanhan valokaton tunnelmaa.

    Mikonkatu 9 perusparannus valokatto Epicenter Helsinki
    Kattokehikon lasin taakse asennettiin keinovalot, joilla saadaan aikaan vanhan valokaton tunnelma.
    Mikonkatu 9 lohikäärmeet entisöitiin peruskorjauksen yhteydessä
    Perusparannuksen yhteydessä entisöidyt lohikäärmeet maalattiin aikanaan vartioimaan pankkiholveja.

    Joustavuus ja muuntokelpoisuus edellä

    Kahdeksankerroksisen rakennuksen päävuokralainen on joustavia työtiloja ja tapahtumatilaa tarjoava Epicenter Helsinki, joka on ollut mukana jo perusparannuksen suunnittelukeskusteluissa. Epicenterin toiminta perustuu erityisesti sen tiloissa työskentelevien yritysten synergioihin, joten yläkerroksien toimistotiloista onkin heidän toimintamalliaan ajatellen tehty mahdollisimman muuntokelpoiset ja joustavat.  Tilojen täytyy tarpeen mukaan vastata eri kokoisten ja eri elinkaaren vaiheessa olevien yritysten tarpeisiin, mikä toi suunnittelutyöhön oman haasteensa.

    Myös talon kaikkien käyttäjien käytössä olevissa yhteistiloissa on tehty uudistuksia. Entiseen pankkisaliin rakennettiin parvet, joille saatiin sisällytettyä pienempiä tiloja. Tilan siirtoseiniä liikuttelemalla avotilaan saadaan helposti parin sadan henkilön auditorio.

    Mikonkatu 9 Epicenter Helsinki auditorio valokatto
    Alakerrosten avotilaan saadaan kätevästi siirtoseiniä liikuttelemalla muutaman sadan hengen kaksikerroksinen auditorio.

    Vuokralaisten liikkuvuutta ajatellen kahden alkuperäisen, rakennuksen kummassakin päätynurkassa sijaitsevan portaan lisäksi taloon rakennettiin hissi.  Tämä helpottaa jatkossa kerrostilojen jakamista useamman vuokralaisen kesken. Pyöräilijöitä hemmoteltiin rakentamalla kellariin suihkutilat ja pyöräparkki, jonne pyörän saa vietyä helposti katutasosta pyörähissillä.

    Mikonkatu 9 alakatto arkkitehtuuri yksityiskohta
    Kiinteistön alakatoissa on upeita yksityiskohtia.
    Mikonkatu 9 sisäänkäynti arkkitehtisuunnittelu peruskorjaus
    Eteiseen rakennettu välipohja purettiin, jolloin tilasta saatiin valoisampi ja avarampi.

     

    Mikonkatu 9 yksityiskohta
    Eteisoven upeita yksityiskohtia
    Mikonkatu 9 julkisivu sisäänkäynti arkkitehtisuunnittelu
    Julkisivun punatiilet ovat edelleen pääosin niin hyvässä kunnossa, että niihin ei juuri koskettu.

    Teksti: Essi Tenho
    Sisäkuvat: Aukusti Heinonen
    Ulkokuvat: Mikael Lindén

    Lue lisää Mikonkatu 9:n kiinteistöstä:

    Gullstén-Inkinen: Mikonkatu 9 saneerausprojekti edennyt harjannostajaisiin
    Gullstén-Inkinen: Atlaspankin talon päävuokralaiseksi tulossa uudenlainen toimistokonsepti Epicenter
    Projektiuutiset: Keskustan arvokiinteistöstä innovaatiotalo

    Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen Oy on luovien ihmisten suunnittelutoimisto, jolla on kokemusta ja näkemystä. Teemme suunnitteluratkaisuja pienellä hiilijalanjäljellä ja suurella sydämellä. Suunnittelijaryhmämme koostuu arkkitehdeista, sisustusarkkitehdeista, graafisista suunnittelijoista, työympäristön kehittämisen ja palvelumuotoilun asiantuntijoista sekä projekti-insinööreistä. Suunnittelukohteinamme ovat rakennusten uusiokäytöt, erilaiset työympäristöt, näyttely- ja liiketilat, ravintolat ja hotellit sekä oppimistilat.

    Tutustu muihin suunnittelemiimme kohteisiin täältä.