Kansallisromanttista tyyliä komeimmillaan edustavaan Väinämöisenlinnaan saneerattiin tyylikkäät tilat asianajotoimisto
    White & Caselle


    Väinämöisenlinna Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmassa on Helsingin tunnetuimpia jugendrakennuksia. Suojellun kiinteistön viidenteen ja kuudenteen kerrokseen modernisoitiin korkealaatuiset toimitilat asianajotoimisto White & Caselle. Suunnittelun lähtökohtana oli luoda edustavat, rakennuksen tyyliä kunnioittavat toimisto- ja neuvottelutilat, joissa myös yrityksen taidekokoelma olisi näyttävästi esillä. Yksi haastavimmista teknisistä toteutuksista oli tehokkaan äänieristyksen tekeminen yli satavuotiaaseen kivilinnaan. Gullstén-Inkinen toimi vaativan projektin arkkitehti- ja sisustussuunnittelijana.

    Kuva: Ilmarinen

    Katusoittajat soittavat reipasta melodiaa ohikulkijoiden iloksi keskellä Mikonkatua. Viereisen rakennuksen viidennessä kerroksessa juristi puhuu pitkää neuvottelupuhelua Amerikkaan. Hyvän äänieristyksen ansiosta soittajien, ohi ajavien raitiovaunujen tai muun katuelämän äänet eivät kuulu työhuoneeseen häiritsevästi.

    Mikonkadun ja Aleksanterinkadun kulma on keskellä Helsingin vilkkainta liikealuetta. Kulmaa hallitsee vastikään sisältä uusittu Väinämöisenlinna, jykevä ja veikeäkin kansallisromantiikan pioneerityö, jonka julkisivun ja sisätilat ovat suunnitelleet Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Julkisivun materiaalina on käytetty arkkitehtikolmikon valitsemaa suomalaista luonnonkiveä: graniittia sekä Nunnalahden vuolukiveä, josta kuuluisat ohikulkijoille irvistelevät peikot ja muut kalevalaiset hahmot on tehty. Vuonna 1901 valmistunut rakennus tunnetaan myös Pohjolan talona, sillä sen rakennutti Palovakuutus-Osakeyhtiö Pohjola toimitalokseen.

    Väinämöisenlinnan porrashuoneet on suojeltu.

    Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas Väinämöisenlinna on suojeltu statuksella SR-1. Suojelun piiriin kuuluvat julkisivu, porrashuoneet ja toisen kerroksen Kansallissalin kiinteä sisustus. Alun perin rakennuksessa oli myös asuinhuoneistoja, mutta nykyään se on kokonaan liike- ja toimistokäytössä. Kiinteistön omistaa Ilmarinen.

    Asianajotoimisto White & Case on yksi rakennuksen uusimmista käyttäjistä.

    “Etsimme uusia toimitiloja melko pitkään. Tavoitteenamme oli löytää ydinkeskustasta arvokiinteistö, johon pystyisimme rakentamaan toimintaamme palvelevat modernit tilat. Väinämöisenlinna täytti mainiosti molemmat edellytykset. Hauskana yhteensattumana talon rakennusvuosi 1901 on sama kuin yrityksemme perustamisvuosi”, kertoo Suomen White & Casen partneri Timo Airisto.

    1400 neliön laajuiset tilat viidennessä ja kuudennessa kerroksessa suunniteltiin ja remontoitiin 2017-2018 vastaamaan asianajotoimiston käyttötarpeita. Vanhat rakenteet purettiin ja tiloja lähdettiin ”luurangosta” rakentamaan uudestaan. Samaan aikaan koko kiinteistössä suoritettiin taloteknisiä korjauksia ja sisätilamuutoksia.

    White & Casen arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta vastasi Gullstén-Inkinen.

    “Halusimme avuksemme kokeneen arkkitehtitoimiston, joka pystyisi tarjoamaan sekä arkkitehti- että sisustuspalvelun. Halusimme löytää myös ‘oikean kokoisen’ toimiston, jossa toimeksiantoomme suhtaudutaan tarmolla, mutta jolla on riittävät resurssit projektin läpiviemiseen. Arvioimme eri vaihtoehtoja referenssien ja haastattelujen perusteella. Gullstén-Inkinen oli yksimielinen valintamme”, Airisto kertoo.

    Selkeä visio tilasuunnittelun pohjana

    Suomen White & Case on osa maailman suurimpiin kuuluvaa asianajotoimistoa. Pääkonttori on Amerikassa. Työnkuvaan kuuluu paljon kansainvälisiä puhelinneuvotteluita.

    Työnkuva toimi lähtökohtana tilasuunnittelulle.

    Tarvittiin laadukas huonetoimisto, jonka kaikissa tiloissa olisi hyvä äänieristys. Erillään työtiloista tulisi sijaita kokouskeskus korkeatasoisesti varusteltuine neuvotteluhuoneineen.

    ”Huonetoimisto oli alusta alkaen selvä valinta. Kun ollaan paljon tekemisissä puhelimitse toisella puolella maailmaa olevien tahojen kanssa, niin työhuone on se paikka, jossa tämä onnistuu parhaiten. Linja voi olla huono. Esillä on luottamuksellisia papereita. Avotila ei toimi tällaisissa tilanteissa”, sanoo tilojen arkkitehtisuunnittelusta vastannut Jari Inkinen.

    Korkeat ääneneristysvaatimukset asettivat teknisiä haasteita.

    ”Jos ajatellaan, että meillä on 1900-luvun alussa rakennettu rakennus, niin sehän on hatara siinä mielessä, että äänet kulkevat joka suuntaan. Jouduimme purkamaan väliseinistä rappaukset tiilipintaan saakka ja tiivistämään rakenteita.”

    Entä miten yli satavuotiaaseen taloon saatiin sovitettua moderni talotekniikka?

    ”Kenkälusikalla”, tiivistää Inkinen. ”Näin vanhassa rakennuksessa ei alun perin ole varauduttu minkäänlaiseen talotekniikkaan. Kaikki tekniikka on nyt pyritty sovittamaan välipohjan alapinnan ja näkyvän katon väliin. Tämä väkisin laskee toimiston kattoa ja tarkoittaa erilaisia otsarakenteita. Toisaalta avaruutta saadaan lisää, kun vanhoja huonesarjoja avataan ja väliseiniä puretaan. Lopputuloksena on teknisiltä ominaisuuksiltaan täysin moderni toimistotila, jossa rakennuksen vahva karakteeri on yhä tunnistettavissa.”

    White & Casen vastaanottoaulan ikkunoiden kohdilla on nähtävillä rakennuksen alkuperäistä huonekorkeutta. Keskellä olleet väliseinät on purettu. Vain kantava pilari on jätetty. Se on muotoiltu kiilamaiseksi, jotta se sopisi paremmin tilan hillittyyn ilmeeseen. Taustalla näkyy Kari Cavénin työ ”Telttakylä”.

    Lasiseinäiset työhuoneet

    Työhuoneiden seinäjaot sovitettiin suojellun rakennuksen ikkunajakojen mukaisiksi.

    Työhuoneiden ja käytävien välissä on lasiseinät, joita reunustavat ohuet mustat metalliprofiilit. Myös työhuoneiden välissä on osittain lasiset väliseinät.

    “Näin huoneista näkee toiseen, vaikka jokainen työskenteleekin omassa huoneessaan. Lasiseinät olivat perusteltu valinta siinäkin mielessä, että rakennus on syvä, ja lasin avulla saadaan maksimaalisesti luonnonvaloa keskikäytävälle”, kertoo tilojen sisustussuunnittelusta vastannut Hanna Gullstén.

    Kerrosten väliin puhkaistiin sisäiset portaat. Suunnitelma hyväksytettiin Helsingin kaupunginmuseolla.

    Sisäisten portaiden musta nahkainen käsijohde sovitettiin yhteen mustien nahkakalusteiden kanssa. Portaiden alapinta on valaistu.

    Taide näyttävästi esille

    Olennaisen osan tilasuunnittelua muodosti yrityksen merkittävä taidekokoelma. Gullstén-Inkinen sai tehtäväksi suunnitella, miten teokset laitettaisiin esille uusissa tiloissa.

    ”White & Casella on paljon muun muassa Kari Cavénin teoksia. Mietimme, mitkä näistä sopisivat parhaiten vastaanottotilaan ja mitkä neuvotteluhuoneisiin. Taukotilaan ehdotimme värikkäämpiä teoksia. Henkilöstö sai valita teoksia omiin työhuoneisiinsa. Saimme tehtäväksi käydä myös suoraan Galleria Anhavalla valitsemassa Kari Cavénin näyttelystä teoksen vastaanottoaulaan. Valintamme oli “Telttakylä”, joka sopi tilaan erinomaisesti. Oli hienoa, että asiakas luotti näkemykseemme. Taide tuo mukavasti väriä ja eloa muuten hillittyyn sisustukseen”, sanoo Hanna Gullstén.

    Neuvotteluhuoneissa on esillä Kari Cavénin teoksia.
    Kokouskeskuksen aulassa on esillä Kari Cavénin teos ”Maan vetovoima”. Keskellä on liikuteltava pöytä tarjoiluja varten.
    Yhteisessä kokoontumistilassa on väriä. Sohvien turkoosi väri on johdettu White & Casen yritysilmeestä. Seinillä on sarja Lars-Gunnar Nordströmin teoksia.

    Suurimman neuvotteluhuoneen pöytä koostuu kiinteästä korkeussäädettävästä keskiosasta ja sitä kiertävistä taittopöydistä. Pöydän keskiosa toimii tarvittaessa buffet-pöytänä yrityksen tilaisuuksissa.
    Wc-tilat ovat laadukkaat viimeistä yksityiskohtaa myöten.
    Vastaanottoaulan kulmaikkunoista avautuvat näkymät Mikonkadulle ja Aleksanterinkadulle.

    Uusiin tiloihin päästiin muuttamaan keväällä 2018. White & Casen Timo Airiston mukaan tilat ovat toimineet loistavasti.

    “Asettamamme tavoitteet toimitiloille on saavutettu. Henkilökunta viihtyy erinomaisesti, samoin asiakkaat.”

    Airisto kiittelee myös yhteistyötä Gullstén-Inkisen kanssa.

    “Yhteistyö Gullstén-Inkisen kanssa toimi hienosti. Projektin alussa kävimme paljon keskusteluja tavoitteistamme ja yrityksemme kulttuurista. Arkkitehdit ymmärsivät nämä näkökohdat ja heidän esittämänsä ratkaisut olivat raikkaita ja meitä varten räätälöityjä”, Airisto kertoo.


    Teksti: Minna Helkiö
    Kuvat: Aukusti Heinonen

    Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen Oy on luovien ihmisten suunnittelutoimisto, jolla on kokemusta ja näkemystä. Teemme suunnitteluratkaisuja pienellä hiilijalanjäljellä ja suurella sydämellä. Suunnittelijaryhmämme koostuu arkkitehdeista, sisustusarkkitehdeista, graafisista suunnittelijoista, työympäristön kehittämisen ja palvelumuotoilun asiantuntijoista sekä projekti-insinööreistä. Suunnittelukohteinamme ovat rakennusten uusiokäytöt, erilaiset työympäristöt, näyttely- ja liiketilat, ravintolat ja hotellit sekä oppimistilat.

    Tutustu suunnittelemiimme kohteisiin täältä.